1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Przydatność tomografu w diagnostyce raka jelit |
Ola Olka
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4489
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-01-12, 09:59 Temat: Przydatność tomografu w diagnostyce raka jelit |
Angipp w czasie kolonoskopi stwierdzono tylko polipa w błonie śluzowej okrężnicy wstępującej jelita grubego - C.(colon) ascendens.
Sessiles serratiertes adenom (SSA ) jest to rodzaj polipa o postrzępionej (dokładnie ząbkowanej) budowie określanego jako możliwy stan przedrakowy.
Nie ma podejrzeń co do złośliwości.
Końcowe zdanie rozumiem tak : nie można jednak mieć pewności na podstawie wieloczęściowego preparatu czy usunięcie zakończyło sprawę dlatego zalecane jest dalsza kontrola.
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 2018-01-12, 10:03 ]
Angipp napisał/a: | 1/ makroskopowo, wycięty polip nie jest polipem, | Tak. Makroskopowo określają to jako strukturę złożoną z czterech cześci wielkości od 0,1 do 0,5 cm, scalonych, cały twór o średnicy 0,6cm.
[ Dodano: 2018-01-12, 10:05 ]
Angipp napisał/a: | W swoim pierwszym poście napisałam o złośliwym raku bo tak siostra została telefonicznie poinformowana.
Ale na jakiej podstawie oni tak stwierdzili- to ja nie mam pojęcia. | Też tego nie wiem bo w wynikach pisze wyraźnie: kein Malignitätsverdacht - a wiec nie ma podejrzenia złośliwości.
Jednakże rodzaj polipa (SSA) i jego nieregularna budowa sugeruje możliwy stan przedrakowy. |
|
|